Edgar Degas – och hans kärlek till tyllkjolen

Edgar Degas som föddes i Paris i slutet av 1800-talet, var en konstnär som hade en förkärlek för att måla av kvinnor i badet och balettdansöser i sina tyllkjolar. Han började studera för Louis Lamothe som var lärjunge till Ingre, vilket gjorde att han blev väldigt påverkad av Ingres måleri. Bland Degas första målningar kan bland annat ses många porträtt och historiska målningar. Under studietiden så drömde han om att en dag kunna måla som Raphael och Michelangelo.

En impressionistisk, realistisk och romantisk målare

Degas levde dock i en tid då fotografi och elektricitet kommit att användas i allt större grad och istället för att måla motiv som Raphael och Michelangelo så kom han att dras till slumområden, bordeller och till sporter med mycket rörelser. Degas stil kom att likna impressionisternas till stor del och han var till exempel med i impressionisternas första utställning år 1874, samtidigt så kan man inte riktigt säga att Degas var enbart en impressionist, hans verk var alltför realistiska och romantiska för det.

Degas och ballerinorna

Särskilt målningarna och skisserna av ballerinor har Degas kommit att bli väldigt känd för. I de första målningarna av dansöser så ses de på scenen med orkestern och publiken framför som förgrund, men han ville gärna komma in bakom scenen, för att också kunna skissa ballerinorna både före och efter scenframträdandena då de tog av och på sina tyllkjolar och andra scenkläder. Detta var dock allt annat än lätt och Degas var tvungen att be om hjälp från inflytelserika vänner för att kunna komma in där. Vid den här tiden så fanns det också rika män som prenumererade på platser i teatern och dessa kunde ha tillåtelse att gå bakom scenen också och bland annat flirta med ballerinorna, dessa män kallades för abonnés. Senare i livet, så blev också Degas en abonné och slapp således be om hjälp mer. De flesta ballerinorna målade han dock av i sin egen studio.

Det vackra och lockande med dansande flickor i tyllkjolar

Hur kom det sig då att Degas hade ett sådant intresse för just dansande flickor? Enligt honom själv så var det inte flickorna i sig som intresserade honom utan deras rörelser och att få måla av deras vackra kläder, till exempel färgerna och texturen hos deras tyllkjolar. Just behaget i att måla och charmen i färger var något som Degas verkligen gillade.

Bildkälla:Wikipedia