Tyll
Veta mer om tyll
”Det går en vind över vindens ängar. Det fladdrar till i en tyllgardin…”
Nästan omgående ges man en klar bild över det säregna tyget. Det är dock inte bara i den här kända sommarvisan och genom gardiner som man stöter på tyll. Tyll är nämligen det tyg som för det mesta används till spetsar, brudslöjor och balettkjolar.
Kort sagt är tyll det där som många känner igen som ett tunt tyg som man tydligt kan se igenom. Det som närmare definierar tylltyget är att hålen antingen är sex- eller fyrkantiga.
Men var kommer det egentligen ifrån?
Historia
Tyll har fått sitt namn efter den franska staden Tulle, där det även tros härstamma ifrån. Tulle, som ligger i södra Frankrike, var tidigare mycket omtalat som ett centrum för sidenproduktion under 1700-talet och det är just här som man tror att tylltyg först började tillverkas.
Något som styrker den här teorin är att balettkjolarna i Paris tidigare bestod av tylltyg än i andra länder i världen.
Hur tyll tillverkas
Tylltyg kan ha lite olika egenskaper, beroende på hur det tillverkas. Vanligtvis tillverkas det av nylon eller polyester, som från början ofta framställs i fabrik på industriell väg. Eftersom det ofta tillverkas i olika material, och att tillverkningsprocessen kan skilja sig åt, kan tyll ha lite olika egenskaper.
Det kan både vara stelt och frasigt, eller mjukt och elastiskt. Till detta kan tylltyget även komma i många olika färger.
Hur tylltyger bör skötas om
Tyll är vanligtvis gjort av nylon och polyester. Eftersom tylltyger kan komma i lite olika former och vara gjort på lite olika sätt, är det ett säkrare kort att handtvätta det än att helt enkelt slänga det i maskinen.
Tylltyg behöver dock vanligtvis inte tvättas särskilt ofta – om det inte blir väldigt smutsigt förstås.