Lolita

Lolita är mer än en klädstil i Japan. Det är en hel subkultur som handlar om att vara söt som en docka. För att bli söta som dockor klär sig kvinnor och män exempelvis i lockiga peruker, högklackade stövlar och korta tyllkjolar. En tyllkjol kan vara dekorerad med fjädrar och rosetter. Den inriktning som kallas carneval lolita har ofta oerhört vackra, detaljerade, mönster på sina kläder av karuseller, hästar och sockerfyllda godsaker.

Den japanska sångerskan Nana Kitade är till klädstilen en känd gotisk lolita. Lolitastilen är densamma, men färgerna på kläderna går mer mot svart och vitt. Influenser från västvärldens gotiska stil finns också, i form av bärande kors. Att tyllkjolen går helt i svart är mer regel än undantag. Om hela klädutstyrseln är i svart kallas inriktningen för kuro lolita (svart lolita).

Som en motsats till det gotiska inslaget finns sweet lolita. Kläderna är pastellfärgare och kan vara dekorerade med tryck av leksaker, bakelser och sagofigurer. Det kan nästan inte bli nog av spets, tyll, rosetter, band och volanger, och gärna får en teddybjörn man bär på vara minst lika bedårande. Oavsett om solen skiner eller inte är det för den söta lolitan helt rätt att bära ett ljusrosa parasoll med spetskant.