Olika kjolar med liknande namn

Balettkjolar – Balett är en konstform som är vacker att titta på men som också är otroligt svår att behärska helt och hållet och som kräver åratal av övning för att det ska se så lätt ut som möjligt för betraktaren. Ballerinorna har ofta vackra kläder på sig, fina kjolar och klänningar med massa glitter och vackra detaljer, vilket bidrar till skönheten i dansen. Men vad är det egentligen för olika kjolar som finns och vad är de gjorda av?

En balettkjol som används till exempel vid dans under lektionstid och vid övningar vid barren är en kort omlottkjol som är gjord av chiffong. Eftersom den är gjord så den går omlott gör det den enkel att röra sig i och är inte i vägen i någon övning. Kjolen knyts med band bak i ryggen eller i sidan beroende på hur man känner för. Chiffong är ett tunt, genomskinligt material som är lätt och luftigt. Tyget är gjort av viskos eller silke.

Tutu är den sorts kjol som de flesta tänker på när de tänker på ballerinor, den vida, stora kjolen som tycks sväva i luften. Det finns både långa och korta tutuer och de är gjorda av tyll i flera lager och är stärkta för att stå ut en bit från kroppen. Den korta tutun, även kallad klassisk tutu, kännetecknas av att de står ut horisontellt från höften. De är stärkta och gjorda lite hårdare så detta ska vara möjligt. De långa tutuerna kallas också för romantiska tutuer och kännetecknas av dess längd, som går ner till ankeln. De är inte lika stärkta som de klassiska utan är mer gjorda för att se fluffiga och lite böljande ut.

Tyllkjol – Det som karaktäriserar en tyllkjol är enbart att kjolen är sydd av tyll. Många blandar ihop balettkjol med tyllkjol och det finns modeller som är väldigt lika. Men överlag är tyllkjolar kjolar av tyll som inte är utformade som balettkjolen. Tyllkjolar används idag av både barn och vuxna, till vardag och fest.

Ballerinakjol – Ballerinakjol är exakt samma sak som balettkjol. Skillnaden är bara vilket namn man väljer att använda. Medan balettkjolen syftar på baletten så syftar ballerinakjolen på personen som utför balletten (ballerinan).