Från nylontråd till färdig tyllkjol

tyll 150cmTyllkjolar tillverkas av ett tyg som kallas tyll, vilket har fått sitt namn från staden Tulle i Frankrike. Det finns två olika metoder för att skapa tyll, antingen kan det stickas eller så kan det slingras. Slingring är en textilteknik då trådarna slingras runt varandra, tack vare den kan tyget skapas så glest och med många små hål. Hålen är  en viktig egenskap hos tyget, eftersom det är de som gör att tyget har möjlighet att bli så lätt och luftigt som det är. De får dock inte se ut hur som helst, för att det ska vara tyll måste hålen vara antingen fyr- eller sexkantiga. X

Tyll tillverkas oftast av antingen nylon eller polyester, vilka båda består av långa polymerer som framställs på industriell väg i fabrik av exempelvis olja. Tack vare detta kan tyllkjolar ha flera olika egenskaper, antingen kan de vara stela och frasig eller mjuka och töjbara. Man kan också färgsätta tyget i mängder av olika färger och dekorera det med paljetter eller brodera ett mönster på det. En tyllkjol kan dessutom förekomma i många olika längder och storlekar och bestå av allt från ett till tiotals lager tyg, vilket gör att möjligheterna för hur en tyllkjol kan se ut är närmast oändliga.

När tyget sedan väl är tillverkat är kjolen ganska lätt att framställa. Om man vill göra det hemma räcker det bra med att bara ta exempelvis ett gummiband och sy fast tyllen på denna och eventuellt göra veck på den upptill för att den ska få lite volym. Man kan också göra det utan att sy, genom att knyta fast många olika tyllbitar på ett sidenband och sedan knyta ihop till en kjol. Det finns många steg för steg-instruktioner för hur man gör på internet.