Laga tyll

Tyll är ett tunt och syntetiskt material som ofta används till kjolar av olika slag – alltifrån prinsesskjolar för barn till kjolar på vackra bröllopsklänningar. Ett hål eller en reva i en tyllkjol kan vid en första anblick kännas omöjligt att laga på ett snyggt sätt – men det finns faktiskt flera olika alternativ för att rädda kjolen, oavsett om den ska bäras på maskerad eller på bröllop.

Använd lagningslappar

Lagningslappar finns för dom flesta typer av material och är både ett snabbt och enkelt sätt att laga olika typer av plagg – så även tyllkjolar. Välj en som syns så lite som möjligt, till exempel en transparent, eller en som blir en kontrast mot kjolens färg – och klipp till lagningslappen i en fin form, till exempel en blomma eller ett hjärta för att göra lagningen till en fin detalj.

Se till att välja en lagningslapp för just syntetmaterial och gärna en som är självhäftande för att slippa stryka på det tunna materialet i onödan. Lagningslappen lappar ihop hålet snabbt och enkelt och förhindrar dessutom tyget från att rispa upp sig ytterligare.

Laga eller få det lagat.

Tyll är som sagt ett tunt och ganska skört material och det är lätt hänt att få ett hål eller en reva i en tyllkjol. Ett annat alternativ för lagning är att sy eller limma på dekorationer över hålet – både för att dölja det och för att undvika att det går sönder ännu mer.

Det finns exempelvis företag ditt klänningar kan skickas in varpå de lagar och skickar tillbaka plaggen. Ekonomiskt, ekologiskt och dessutom får du behålla ditt favoritplagg.

Med nål och tråd

Tyll kan vara svårt att laga med nål och tråd – främst för att det är svårt att göra lagningen osynlig på det skira materialet. Är det en tyllkjol som inte syns, till exempel en underkjol, så går det däremot bra att laga på traditionsenligt sätt med nål och tråd.

Använd en tunn tråd i samma färg som tyllen och även en tunn nål som inte lämnar märken eller riskerar att skada tyget ytterligare. Detta alternativ passar bäst för små hål där det räcker med ett fåtal stygn – annars kommer lagningen att synas väl.

Har kjolen spruckit i sömmen och behöver lagas av den anledningen är nål och tråd däremot det bästa och mest hållbara alternativet. Ett snyggt sätt att göra en sådan lagning är att använda sig av en så kallad smygsöm, som ger ett nästintill osynligt resultat.

Oavsett vilken typ av lagning som behöver göras är det viktigt att vara försiktig med tyllen, för att inte råka ha sönder den ännu mer. Det gäller att arbeta med lätt hand och en nypa noggrannhet för att det ska bli så snyggt som möjligt.