Klä dig i tyll på fest och bröllop

Kanske är det så att materialet tyll förknippas mest med ballerinor och prinsessklänningar för barn. Så behöver det nödvändigtvis inte förbli. Idag syns klänningar med tyll både på bröllop och andra festliga tillställningar och är faktiskt ett väldigt elegant plagg även på vuxna.

Tyll på bröllopet

Vita, gräddbakelseliknande bröllopskreationer har tidigare haft mycket volym i kjolen. Detta med hjälp av många lager av materialet tyll, som tack vare sin hårda struktur klarar av att bära upp många lager utan att det ser platt och livlöst ut. Idag är det dock inte lika vanligt förekommande med pösiga kjolar på bröllop men tyllen är ändå ett vanligt material i klänningarna.

Även om klänningens kjoldel är av rak och betydligt enklare modell på många av dagens bröllop så är tyllen fortfarande ett vackert material till bröllopsklänningar. Skillnaden är att man inte använder sig av lika många lager och istället låter materialet falla längs kroppen. Det lämpar sig dessutom för långa likaväl som för korta modeller och gör klänningen extra vacker.

 

Cocktailklänningar med tyll

Den lilla aftonklänningen som är ett stående inslag på alla slags fester. Det är en “klänning för fest och vardag” som klänningen förklaras med på cocktailklänning.se.  En Cocktailklänning är en modell som ska vara elegant utformad och ha en längd som slutar någonstans strax ovanför knät eller vid mitten på vaden. Det är inte ovanligt att den övre delen sitter tight och att kjolen är lite vidare. Precis som en bröllopsklänning är det även här tyllen får agera kjol. Det lätt genomskinliga tyget är snyggt att ha som ett enkelt lager över ett annat tjockare tyg eller i många lager likt en ballerinakjol.

Det är heller inte helt ovanligt att en cocktailklänning har bara en underkjol av tyll för att ge mer form och liv i just kjolen. Vill man ha mycket volym är det många lager som gäller och vill man hellre ha lite mindre former räcker det med en tunnare tyllkjol. En del klänningar är redan kompletta med en underkjol men det går såklart bra att matcha en cocktailklänning med en separat underkjol för att få det resultat man önskar. De allra flesta underkjolar som finns att köpa är gjorda i just tyll, i alla fall om de ska användas för att skapa volym och former.