Sy en tyllkjol

Tyllkjolen är inte längre ett plagg bara för små flickor utan även för vuxna kvinnor. Man kan bli förvånad över hur många olika användningsområden det finns för detta plagg. Den kan sys för att användas som underkjol till en bal- eller brudklänning och den kan sys för att användas till vardag och fest. Lång eller kort, mjuk eller styv tyll.

Den som är nybörjare i sömnad behöver inte vara rädd för att prova att sy en kjol som första val. Det är lätt att sy en tyllkjol och få ett snyggt resultat. Dessutom blir den personlig och unik.

Så syr du en tyllkjol

Det finns förstås mönster att följa för den som vill göra en lite mer avancerad kjol eller den som känner sig osäker och tycker att ett mönster med mått känns säkrare. Men för den som vill göra en enklare tyllkjol går det att följa beskrivningen nedan.

Det här behöver du:

 • Tyll
 • Bred resår till midjan
 • Tryckknappar
 • Tråd i samma färg som tyllen
 • Sax
 • Symaskin

TylltygerBredden på tyllen, om tyllen är mjuk eller stel, hur många lager du vill ha och hur lång kjolen ska vara avgör hur mycket tyg du behöver. Använder man extra mjuk tyll går det åt mer tyg för att göra rynkor.

 1. Börja med att mäta runt midjan för resåren och lägg till 2 cm. Lägg resårens ändar omlott och sy ihop dem med en sicksack söm.
 2. Sträck nu ut resåren rejält och mät hur lång den blir. Den ska vara så utsträckt att du ska kunna trä kjolen på dig. Ta det måttet gånger 2 för få fram måttet för hela omkretsen.
 3. Ta fram tyllen och ställ in symaskinen på långa stygn för att göra rynkningen. Sy längs med hela tygstycket (backa inte) och se till att lämna långa trådar både i början och i slutet. Dra försiktigt i övertråden i början och slutet av tyget och dra tyget längs med tråden så att det rynkar sig. Det går också bra att sy i en tråd för hand och rynka.
 4. Lägg nu den rynkade tyllen längs med den utsträckta resåren och nåla fast på några ställen för att hålla tyget på plats. När du syr sträcker du ut resåren allt eftersom.
 5. Sy på nästa tyllager antingen med maskin eller fäst för hand. Några stygn här och där räcker. För att få rätt längd på tyget kan du hänga upp kjolen på en byxgalge och klippa av till önskad längd.
 6. För att få en snygg linning kan du använda ett snyggt brett skärp eller ett brett sidenband som du knyter med en vacker rosett.

KLART!