Till utseendet kan man till att börja med tro att tyll och spets är samma sak men så är det inte. Går man in på detalj så skiljer det sig åt mer än man kan tro och de används på olika sätt. Spets används till exempel inte till brudslöjan utan där ska det vara tyll.
Spets eller tyll?
Spets finns i många olika former och är precis som tyllen tunt och ofta till viss del transparent. Till skillnad från tyll så har spetsen alltid ett mönster och inte sällan kan spetsen vara virkad, stickad eller framtagen genom knyppling.
En duk kan bestå av spets och förr i tiden var det vanligt med dekorationer av spets på både överlakan och örngott. Många gånger använder man spets för att dekorera både kläder och gardiner men det finns också gardiner som är helt gjorda av spets. En gardinkappa kan vara av virkad spets medan en längd oftast är vävd. Spets är oftast gjort av bomull, linne eller silke.
Till skillnad från spetsen så har tyll en mer tydlig nätstruktur som består av små fyr- eller sexkantiga maskor. Tyget kan vara tillverkat av silke eller syntetiskt material vilket ger det en lite hårdare, stelare och fastare känsla. Tyllen tillverkas på industriell väg och tyget kan förstås också ha mönster men det vanligaste är den utan.
Tyllgardinen är transparant och släpper in dagsljuset men hindrar samtidigt insyn. Eftersom materialet är stelare får man en gardin som alltid hänger som den ska utan veck eller skrynklar sig. Både spetsgardinen och tyllgardinen lämpar sig att kombinera med ett heltäckande tyg för en snygg lager på lagereffekt. En tyllgardin kan också kombineras med en annan tyllgardin i en annan färg medan spetsen gör sig bäst ensam.
Tyllgardinen behöver sällan tvättas. Det kan räcka med att skaka den eller låta den hänga i vinden under en dag för att få bort dammet. Vill man ändå tvätta den bör man välja handtvätt. Spetsen däremot kan tvättas i maskin men då på ett mycket skonsamt program. Den behöver sedan strykas lätt för att återfå en snygg form innan den hängs upp.