Svansjöns tutu
En tutu är den korta utstående tyllkjol som bärs av en ballerina. De första tutukjolarna tillverkades under 1850-talet och när baletten Svansjön började framföras efter premiären i Moskva 1877, så blev tutun ett allt kändare klädesplagg i takt med balettens ökande besökssiffror. Svansjön har gjort över 100 uppsättningar i Sverige och det är lätt att föreställa sig den vita fjäderlätta tutu som dansöserna bär.
De fjädrar som synts fastsydda på Svansjöns tutus kommer inte från svanar utan från tuppar. Tuppars fjädrar är lättare att få tillgång till och kommer dessutom i olika önskade färger. I senare svansjönsproduktioner har tutun blivit än djurvänligare och helt skippat fjädrar. I stället för verkliga fjädrar används glittrande spets som formats i ett fjäderlikt mönster.
Att tillverka en tutu specialsydd för Svansjön är både slitsamt och mycket repetitivt. Var tyllkjol av den här kvalitén är att betrakta som ett konstverk. Förutom fjädrar, äkta eller av spets, dekoreras kjolen med glittrande smyckesstenar. En tunn ståltråd sys också in för att hjälpa tyllkjolen att hålla formen efter flera timmars dans.
Eftersom tutun är ett plagg med mycket volym används den även under repetitionerna. Det är svårt att föreställa sig det utrymme kjolen kräver om inte man själv eller ens danspartner redan har den på sig.